De race
 
 

De race

Geschiedenis
Een Franse student kreeg begin jaren negentig het idee om Noord-Afrikaanse schoolkinderen te helpen, door hen schoolspullen te brengen. Om mensen hierin actief te krijgen, wilden hij hen ook iets bieden. Daarom vatte hij het plan op om met Parijs-Dakar mee te doen. Bij een grote rally komen echter veel organisatorische details kijken. Bovendien is het erg prijzig, waardoor de toegankelijkheid voor studenten afneemt. Hij kwam daarom met het plan om een goedkopere rally te organiseren. Hierbij koos hij voor de Renault 4. Dit omdat deze auto een grote bodemvrijheid heeft, waardoor hij makkelijker door ruig terrein kan rijden. Verder beschikt deze auto over een betrouwbare motor en simpele techniek, waardoor eventuele problemen gemakkelijk te verhelpen zijn. In 1998 was de eerste rally een feit, waar in totaal drie auto's aan mee deden. In 2001 telden de rally al 50 deelnemers en bij de rally in 2006 deden er al 670 auto's aan mee. In 2007 stonden 964 auto's klaar om deel te nemen. Doel van deze rally is dus nooit geweest om als eerste binnen te komen, maar waar het altijd om is gegaan is om schoolspullen mee te nemen voor kansarme jongeren. Natuurlijk is het ook voor ons een enorme uitdaging geweest. Zo wilden wij bijvoorbeeld niet verdwaald raken, maar gebruik van navigatiesystemen was ten strengste verboden. De hele rally mocht er alleen met een kaart en kompas gewerkt worden.

Route
Op 14 februari 2007 is voor de tiende keer de start de 4L Trophy van start gegaan. De rally begint bij de Eifeltoren in Parijs waarna iedereen vertrekt naar het zuiden van Spanje. Daar brengt een boot de deelnemers naar Marokko, waar de rally echt begint. De totale lengte van de rally is ongeveer 7700 kilometer, waarvan 2000 kilometer door de woestijn van Marokko. Elke dag wordt een parcours verreden en halverwege is een feest waar de schoolspullen uitgeladen worden en afgestaan aan het de vrijwilligers van "Les enfants du désert". Na de ettapes wordt er geslapen in een oase met een zelf meegenomen tent. Bij het eindpunt, Marakech, wordt het eindfeest gehouden, waarna iedereen weer naar Parijs terugkeert.

Het goede doel
Zoals eerder gezegd gaat deze rally niet om de snelste tijd, maar om het goede doel. Elke Renault 4 moet 50 kilo aan schoolspullen meenemen voor "Les enfants du désert". Dit is een organisatie die opkomt voor de belangen van kinderen in de woestijn. De organisatie helpt onder andere met sanitaire voorzieningen, voeding en scholing voor kinderen. Verder werken zij samen met locale stichtingen om kleine economische projecten op te zetten. De schoolspullen die wij voor hen meenemen zullen zij daar gaan uitdelen aan kansarme schoolkinderen. De rally wordt in 2007 voor de 10de keer gereden en heeft nu al meer dan 10.000 kinderen geholpen om naar school te kunnen.